top of page

Le chemin des côtes 
Een artistieke en speelse wandeling

Deze familiewandeling werd verfraaid als onderdeel van een actie om de natuurlijke omgeving te verbeteren door reproducties van emblematische dieren van onze bosgebieden. De sculpturen verbeelden een tiental dieren, geplaatst in hun context (natuurlijke omgeving). Het pad dat u aflegt doorkruist een bosgebied en loopt langs de rivier "La Mandebras", het is voorzien van roosters om de natste delen over te steken, en een klein houten observatorium op een dijk met uitzicht op de rivier en een gebied met verschillende vijvers. De weg verbindt de dorpen Rulles en Marbehan en werd in september 2016 gerehabiliteerd op initiatief van de Randonneurs de la Rulles, het VVV kantoor van Marbehan , met de hulp van de vzw Sentiers.be (nu tousapied.be)!

Henri-François Bontemps is tuinarchitect van opleiding en beeldhouwer van passie. Hij komt van en wont in Bertrix. Hij heeft al niet minder dan 11 sculpturen geïnstalleerd die de lokale fauna vertegenwoordigen voor het natuurpark Haute-Sûre Forêt d'Anlier in het gemeenschappelijke park Châtelet in Habay-la-Neuve. De door de kunstenaar voorgestelde techniek combineert metaal en steen. In een figuratieve stijl werkt hij zijn dierlijke onderwerpen op de manier van een karikaturist door de nadruk te leggen op de elementen die iedereen in staat stelt het afgebeelde dier te herkennen. De kunstenaar besteedt bijzondere aandacht aan de weergave van beweging en expressies.

Paul François 
 

Henri-François Bontemps

Ambachtelijke bronzier van Habay-la-Neuve. Hij maakte de sculpturen van kleine dieren. Zijn benadering is die van de wandelaar-bezoeker van de natuur, die haar natuurlijke schoonheden bewondert. De dieren die op hun ware schaal werden afgebeeld, werden gegoten uit aluminium uit blikjes en oude raamkozijnen. Dit metaal, drie keer lichter dan ijzer, is het meest voorkomende op aarde en voor onbepaalde tijd recyclebaar; gegoten bij een temperatuur van 680° tegen 1080° voor brons, is de uitvoering ervan energiezuinig.

Schets van de kleine dieren. 

(c) Paul François

Kunstwerk in het Park du Chatelet in Habay-la-Neuve.

(c) Henri-François Bontemps

bottom of page