Le site du Parc naturel

La Troufette, pale ale uit Bastogne (Brasserie de Bastogne)

La Troufette, pale ale uit Bastogne (Brasserie de Bastogne)

Belleau , 5
6640   Vaux-sur-Sûre

GSM   0475/878366
E-mail   info@brasseriedebastogne.be
Site   http://www.brasseriedebastogne.be

Ambacht

De "Brasserie de Bastogne" ligt in het gehucht Belleau, in de gemeente Vaux-sur-Sûre.

Het bier is de vrucht van de samenwerking tussen Philippe Meurisse, biolandbouwer in Belleau en  Philippe Minne, brouwer, aangenaam bijgestaan door zijn echtgenote Catherine die instaat voor het administratieve en commerciële werk.

De brouwerij brasserie bestaat sinds 2008. Heel bijzonder is dat ze in een biologische hoeve is gevestigd. Hoewel er geen rechtstreekse link is tussen de hoeve en de brouwerij, sluit de brouwerij er toch nauw bij aan. Ze gebruikt immers, via een procedure van bezinking, het afvalwater dat terechtkomt in het riviertje in de buurt van de brouwerij. Het geheel ligt trouwens in een Natura 2000 gebied.

De producten:

De "Troufette Blonde" is een koperkleurig, zacht biertje met een fraaie bitterheid en een bloemig aroma. Dit karakterbier heeft een alcoholgehalte van 6%.

De "Troufette Brune" is een roodbruin bier met een romige schuimlaag. Het is een mooi evenwicht tussen fruitige zuren en zachte mout.  Het haalt een alcoholgehalte van 6,8%.

De "Troufette Rousse" is een vurig oranjekleurig bier. De moutrijke neus is zacht en krachtig en heeft een gekarameliseerd aroma. Dit degustatiebier heeft een alcoholgehalte van 7,5%.

De "Troufette Belle d'été" is een strogeel bier dat van nature troebel is. De droge bitterheid gaat gepaard met een zachte sinaasappelsmaak. Dit dorstlessende zomerbiertje heeft een alcoholgehalte van 6%.

De "Troufette Givrée" is een eindejaarsbier met een donkere kleur. Gebrande malt en een dessertsmaak voeren de geurnoten aan.  Het alcoholgehalte bedraagt 8,1%.

De "Bastogne Pale Ale" is een versmelting van traditie en houdt het midden tussen spelt, een typisch graangewas voor de Ardennen, en het historische Indian Pale Ale dat de Britten in de 18e eeuw uit Indië invoerden. Onze "Bastogne Pale Ale", met zijn subtiele mix van aromatische hopsoorten, onthult een ruw en stoer karakter, de eigen is aan het land van Bastogne. Dit levendige, ongefilterde bier hergist op de fles en haalt een alcoholgraad van 6%.

Het recept van de producent:

Gebakken reefilet met "Troufette brune"
 
Ingrediënten (4 personen)
- 3 mooie wortelen
- 2 takken selder
- 2 grote uien
- 2 x wit van prei
- 1 kruidenboeket
- 3 kruidnagels
-  enkele jeneverbessen
- 2 laurierblaadjes
- wildbeenderen
- 1 filet van ree
- zout en peper
- 1 druppelglaasje Armagnac
- boter
- 1 sjalot
- platte peterselie
- 1 fles ½ l "Trouffette brune"
 
Bereiding
De voorbereiding van de saus: de groenten wassen en schillen. De wortelen, de selder, een ei,  het wit van prei in kleine stukjes snijden en de kruidnagel in de andere uit prikken. De wildbeenderen laten aankleuren zonder vetstof in een oven op maximumwarmte. In een grote pot een nootje boter smelten,  de versneden groenten doen en laten aanstoven. De beenderen, de ui met kruidnagel, de jeneverbessen, het kruidenboeket en de laurierblaadjes doen. De inhoud van de fles "Troufette brune" toevoegen. Voorlopig zeer lichtjes kruiden. Afdekken en een uur laten stoven.
De bereiding van de saus: de sausfond door een zeef gieten en aan de kant brengen. De sjalotten zeer fijn hakken en aanstoven in wat boter. De fond toevoegen en maximaal laten inkoken tot er nog maar een vierde van het oorspronkelijke jus overblijft.

Bereiding van de reefilet: wat boter laten smelten en de filet in één stuk laten aankleuren in een pan, aan beide kanten. De filet in aluminiumfolie wikkelen en gedurende ongeveer 15 minuten in de oven schuiven op 200°C.  Het overtollige vet uit de braadpan weggieten. De pan op een heet vuur plaatsen en blussen met het glaasje Armagnac om het aanbaksel los te maken. Al dan niet flamberen, naar eigen keuze. Filteren en bij de saus voegen.

Afwerking van de saus: wanneer de saus voldoende is ingedikt, enkele klontjes boter toevoegen, een per een. Roeren op een zacht vuurtje. U kunt ook een beurre magné gebruiken (boter/bloem). Proeven en bijkruiden.

Dresseren: haal het vlees uit de oven en snij de filet in repen van ongeveer 1 cm dikte. Haal een streepje saus over het bord en leg er 3 tot 4 reepjes vlees op. Bij deze bereiding serveert u krielaardappelen gebakken met spekreepjes, groente naar keuze of de aloude appel met veenbessen.

 

U kunt de brochure hier downloaden.

 

 
Wallonie-Bruxelles Tourisme Tourisme Wallonie Wallonie Wallonie Europe
L'Europe investit dans les zones rurales
Development & Web design by defimedia , powered by AToms